Even voorstellen

WieYvonne (53)
BeroepTeamcoördinator op het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Over Yvonne
Ze woont samen met haar vriend Frank en dochter in een rijksmonument in Gouda. Hun zoon woont op zichzelf.

Vraag en antwoord

Wow, wat een geweldig huis hebben jullie!
Dankjewel! We wonen sinds oktober vorig jaar in dit voormalige militair hospitaal uit 1876, waarin zes woonhuizen zijn gecreëerd. We vielen voor de grote ramen, de hoge plafonds en de historie van het pand. In ons huis zitten nog de originele brede trappen en gangen die vroeger toegang gaven tot de ziekenzalen. De trap wordt ondersteund door een stalen draagbalk, die zichtbaar is in de keuken. De trap hebben we zelf afgebikt, net zo lang tot het graniet weer zichtbaar was. Na de verhuizing bivakkeerden we eerst twee maanden op zolder, kookten we op een elektrisch kookplaatje en aten we stoommaaltijden uit de magnetron. Vlak voor kerst was de woonkamer met onze open keuken klaar en verhuisden we naar beneden.

Zo’n uniek huis met zoveel historie vraagt om een bijzondere keuken. Wat waren jullie wensen?
We wilden een open keuken met voldoende zit- en leefruimte. In ons vorige huis was de keuken gescheiden van het woongedeelte en dat was erg ongezellig. Een andere wens was voldoende apparatuur. Ik hou erg van koken en wilde graag twee ovens, zodat je meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden. Daarnaast waren we op zoek naar een stille afzuigkap. Ik hou niet van herrie tijdens het koken en een afzuigkap maakt vaak zoveel geluid. Keukenontwerper Richard van Schoonhoven Keukens heeft onze wensen vertaald naar een mooie keuken op maat. Hij nam ons stap voor stap mee in het ontwerp en zijn rustige manier van adviseren is ons erg goed bevallen. Richard heeft gekeken naar de ruimte, wat bij ons past en hoe we de keuken gebruiken. Hij luisterde naar onze wensen en kwam met verrassende ideeën, waar wij nooit aan hadden gedacht.

“Ik hou niet van herrie tijdens het koken. De geïntegreerde werkbladafzuiging is een uitkomst en heel beschaafd qua geluid. Als er veel stoom vrijkomt, gaat de afzuiging automatisch aan.”


Het grote kookeiland is een echte blikvanger. Is dit het hart van het huis?
Richard kwam met het idee voor een groot kookeiland waar je aan kunt zitten. Zelf hadden we dat nooit gedurfd, maar we vertrouwden volledig op zijn expertise. Het is nu onze favoriete plek in huis en we eten er elke avond. Het komt regelmatig voor dat mijn dochter met haar laptop aan het kookeiland zit en ik in de pannen roer. Familie en vrienden schuiven ook graag aan in de keuken en vaak besluiten we om daar te eten, in plaats van aan de eettafel. Op het keukenblad van keramiek was ik vanaf het begin verliefd. Het blad is mooi én praktisch, want je kunt er je hete pannen op kwijt en groente en fruit op snijden.

Je bent van gas overgestapt naar een TwolnOne-inductiekookplaat met geïntegreerde werkbladafzuiging van Miele. Bevalt het koken op inductie goed?
Het is heel anders koken, maar we hadden het binnen no-time in de vingers. De apparatuur van Miele is heel intuïtief, dat spreekt ons erg aan. Mijn vriend en dochter lezen vaak geen handleidingen, maar dat is bij deze kookplaat ook bijna niet nodig. De knoppen zijn heel gebruiksvriendelijk en alles wijst zich vanzelf. Omdat we een stoomoven hebben zijn twee pitten in principe voldoende, maar dat durfde ik niet aan. Ik kook graag Indiaas en dan heb je veel pannen nodig. Vier pitten zijn precies goed. Ik heb ook nog aan een groot fornuis gedacht, maar koken op gas heeft z’n langste tijd gehad. De geïntegreerde werkbladafzuiging is een uitkomst en heel beschaafd qua geluid. Als er veel stoom vrijkomt, gaat de afzuiging automatisch aan. Ik kook veel met kruiden, maar na het koken zijn die geurtjes weer weg. Wel zo fijn in een open keuken!

Twee ovens stonden bovenaan je wensenlijstje. Het werd een oven met magnetron en een stoomoven van Miele. Gebruik je ze vaak?
De oven met magnetron gebruik ik heel vaak. Ik maak graag hartige taarten en dan is de combinatie van een magnetron en oven ideaal. Het werkt heel simpel: eerst stel ik de hoeveelheid straling, oventemperatuur en tijd in. Daarna zet ik de hartige taart in een koude oven en binnen 25 minuten is ‘ie klaar. Door de magnetronfunctie worden de vulling en het bladerdeeg sneller gaar en de oven zorgt dat de taart mooi goudbruin wordt. Met de stoomoven ben ik nog aan het experimenteren. Het lijkt me erg leuk om een kookworkshop te doen in het Miele Culinary Institute in Vianen, zodat ik nog beter weet hoe ik ‘m kan gebruiken. Ik heb al wel gemerkt dat groenten uit de stoomoven erg lekker zijn. Zo maak ik wel eens boontjes met uitjes en sambal en die worden heerlijk knapperig en blijven mooi donkergroen van kleur. De ovens zitten wat lager dan in een gemiddelde keuken, want ik ben niet zo groot. Je wilt geen stoom in je gezicht krijgen of iets in de oven schuiven terwijl je op je tenen moet staan, dus heeft Richard de keuken volledig op mij afgestemd. De vaatwasser is ook van Miele, want ik wilde graag dat alle apparaten van hetzelfde merk zijn.

Jullie keuken heeft een echt Gouds tintje.
Richard kwam met het idee om oude kaasplanken uit een kaaspakhuis in Gouda te verwerken in de keuken. Op de planken is de ronde vorm van de kazen nog te zien, dat vinden we erg leuk. In de plank tegen de muur zijn spotjes weggewerkt, zonder dat je ook maar een draadje ziet. Het plankje waar de bloemen op staan, was ook een idee van Richard. Als je goed kijkt, zie je aan de zijkant nog een haakje zitten. In het kaaspakhuis hing daar een labeltje aan met de naam van de kaas erop. De vakkenkast tussen de ovens is ook met kaasplanken bekleed. Daarin staan nu de trouwserviezen van Franks opa en oma en zijn ouders te pronken. De twee oude blikken bovenop de kast zijn onderdeel van Franks verzameling oude verpakkingen en reclamemateriaal.

“Groenten uit de stoomoven smaken erg lekker. Ik maak wel eens boontjes met uitjes en sambal en die worden heerlijk knapperig en blijven mooi donkergroen van kleur.”

De keuken is gekocht bij Miele Kitchen Experience Partner Schoonhoven Keukens in Schoonhoven.


Keukencentrum Schoonhoven
Lopikersingel 11
2871 AP SCHOONHOVEN
0182-383018
Routebeschrijving
Bezoek website